Терор в Париж! Най-малко 153 са жертвите при серия от атентати във френската столица. Терористичните атаки бяха извършени на шест различни места в града късно вечерта на 13 ноември, петък.

Френският президент обяви извънредно положение на територията на цялата страна. Градът е напълно блокиран, властите съветват парижани да не излизат освен ако не е крайно необходимо.

България осъди атаките във Париж и изказа съболезнования за жертвите
netinfo

България осъди атаките във Париж и изказа съболезнования за жертвите
netinfo

България осъди атаките във Париж и изказа съболезнования за жертвите.

Като варварски и нехуманен акт, насочен срещу принципите и устоите на демократичните общества определи президентът Росен Плевнелиев терористичните актове в Париж на 13 ноември.

В съболезнователно писмо до президента на Френската република Франсоа Оланд държавният глава остро осъди атаките, които отнеха живота на невинни хора, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

България посрещна с гняв и възмущение новината за атентатите в Париж тази нощ. Моля приемете в този труден момент израза на моята солидарност с вас, на солидарността на българския народ с народа на Франция. Това пише премиерът Бойко Борисов в съболезнователния адрес до президента на Франция Франсоа Оланд и до премиера Манюел Валс, съобщиха от правителствената пресслужба.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изпрати съболезнователни адреси до председателите на Сената и на Националното събрание на Френската република по повод кървавите терористични атентати в Париж, довели до стотици невинни жертви и много ранени, съобщиха от пресцентъра на парламента.

В тях председателят на парламента изразява своите и на депутатите в българския парламент най-дълбоки съболезнования и съчувствие. „В този тежък момент, разтърсил и шокирал не само френската страна, но и целия свят, позволете ми да изразя най-искрена приятелска и човешка съпричастност и солидарност. Всички в България дълбоко скърбим за жертвите от тази голяма трагедия. Ние сме с вас в този тежък момент и споделяме болката на френския народ и мъката на потопените в скръб семейства на жертвите”, пише Цачева в съболезнователните адреси.

„България остро и решително осъжда тези варварски терористични атентати, които са грубо и недопустимо посегателство не само срещу френската страна, но и срещу демокрацията и съвременната цивилизация. Няма и не може да има оправдание за подобни действия срещу живота на невинни хора. Убедена съм, че този брутален престъпен акт ще удвои енергията на институциите, на гражданското общество и на световната демократична общественост за още по-безкомпромисна борба с тероризма”, се казва още в съболезнованията.

Според Михаил Миков трагедията в Париж поставя въпроси, на които цивилизованият свят трябва спешно да отговори.

„Случилото се във френската столица тази нощ е поредната трагедия, която не подлежи на рационално обяснение и поставя много въпроси, чиито отговори цивилизованият свят трябва спешно да потърси. Загубата на човешки живот по този начин и безсмисленото унищожаване на човешки съдби днес са абсолютно неприемливи”, коментира той в социалната мрежа.

Лидерът на социалистите е изразил съболезнования към близките на загиналите в атентатите. Миков посочва, че те поставят на изпитание способността на развитите общества да решават проблемите, свързани със сигурността на техните граждани, да преодоляват противоречия от всякакъв характер и да устройват отношенията си - вътрешни и външни - по отговорен начин.

„Трудно се намират думи за коментар на трагични събития с такъв магнитуд. Още по-трудно ще бъде да се стигне до отговорите, но човечеството е длъжно да ги намери!”, отбелязва председателят на БСП.

Председателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов изпрати съболезнователна телеграма на президента на Франция Франсоа Оланд, съобщи пресцентърът на партията.

„От името на Политическа партия АБВ и лично от мое име изказвам най-искрени съболезнования за трагичната кончина на десетки френски граждани, станали жертва на един от най-бруталните актове на тероризъм в съвременната история.
В този тежък момент се присъединяваме към скръбта на близките и роднините на загиналите, подкрепяме усилията на френското държавно ръководство за възстановяване на спокойствието в страната и изразяваме нашата солидарност с народа на Франция.

Отново искам да заявя, че българската държава и целият наш народ решително отхвърляме всякакъв вид и проява на тероризъм и сме убедени, че виновните за извършеното варварство ще бъдат справедливо наказани, както и всички други, които биха си позволили в бъдеще да посегнат върху живота на мирни граждани.

Случилото се в Париж отново доказва приоритетния характер на задачата за изкореняване на всички източници на тероризъм и неотложната необходимост от единни действия на международната общност в борбата срещу носителите на терористична заплаха, каквато днес е на първо място ИДИЛ и други извършители на подобни антихуманни актове”, пише Първанов в съболезнователната телеграма.

Необходима е цивилизационна коалиция между Европа, САЩ и Русия, смята евродепутатът Николай Бареков, цитиран от пресцентъра на партия "България без цензура".

Според Бареков Европа е във война. Новата война убива основно невинни хора и се води от вероломен и нечовешки жесток противник. Евродепутатът заявява, че европейската цивилизация "е застрашена от претопяване и изтребление от варварските племена на ретроградните последователи на исляма."

"Без истинска цивилизационна коалиция със съюзници Европа, САЩ и Русия Третата световна война няма да бъде спечелена от добрите. Третата световна започна на 11.09 и до днес отне живота на стотици хиляди невинни хора от всякакви цветове и религии", посочва още Бареков.

 

България осъди атаките във Париж и изказа съболезнования за жертвите
netinfo

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати съболезнователно писмо до кмета на Париж г-жа Ан Идалго, съобщи пресцентърът на Столичната община.

В писмото столичният градоначалник посочва: „Това жестоко и безскрупулно убийство на невинни хора е акт не само срещу Париж и неговите граждани, а срещу всеки човек и ценностите на свободния свят, в които ние заедно вярваме. Пред Вас като кмет сега отново стои трудна задача да върнете сигурността и увереността на гражданите. Това е огромно предизвикателство, на което знам, че вие можете да отговорите убедително. В молитвите си ние сме заедно с Вас и скърбим за убитите”.

От името на всички български мюсюлмани Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България поднася най-искрени съболезнования по повод жестокия терористичен акт извършен във френската столица Париж на 13 ноември т.г.

Изповеданието изразява своята солидарност и съчувствие към целия френски народ и опечалените семейства, както и пожеланията си, за силно търпение, на семействата на загиналите, съобщават от Главното мюфтийство.

Главно мюфтийство остро осъжда терористичните деяния нанасящи неизлечими рани на човешката цивилизация, остро компрометирайки световния баланс и стремеж за мирно съжителство. Неприемливи и дълбоко укорими са актовете на насилие, насочени срещу човечеството, независимо от религиозните, етническите и географските различия. Немислимо е погазването на правата на невинни хора, превръщайки ги в безпомощни мишени на смъртта, заявяват още от мюфтийството.

Организацията на евреите в България „Шалом” остро и решително осъжда варварските терористични атентати във Франция, довели до стотици невинни жертви и много ранени, се казва в разпространена декларация на организацията.

Изказваме искрени съболезнования и съпричастност на семействата и близките на потопените в скръб семейства на жертвите, се посочва в декларацията. Организацията се противопоставя на всички прояви на тероризъм и омраза, защото „терористичните атаки са срещу всички нас, срещу хуманността и цивилизацията. Жертвите сме всички: евреи, християни и мюсюлмани”.

Тероризмът и омразата изправят света пред трудни изпитания, които само обединени с категорични действия и решимост, заедно можем да преодолеем. Недопустимо е да се пролива кръв и да се отнема човешки живот, да се насажда страх и нетърпимост в името на религия, идеология или убеждения, се казва още в декларацията.